Jerusalem genforenet efter 50 år

Israel fejrer i disse dage 50-året for genforeningen af Jerusalem.

Fra 1948 til 1967 var byen delt. Øst-Jerusalem – og hele Vestbredden – var på jordanske hænder. Jordan annekterede området i 1950, og man forbød jøderne at besøge jødedommens helligste sted: Vestmuren og det gamle tempelområde. Derfor var glæden stor, da det under Seksdageskrigen lykkedes Israels hær at drive jordanerne tilbage.

I dag er hele byen på Israels hænder og alle – både jøder, muslimer og kristne – har igen adgang til det historiske område, hvor både kong Salomon og kong Herodes tempel har stået.

Men mange ønsker byen delt igen. Den skal deles mellem Israel og et folk man først for nylig er begyndt at kalde et folk, det palæstinensiske. Man vil, at Israel skal dele Jerusalem som hovedstad med et land, man vil kalde Palæstina, men som aldrig tidligere har eksisteret som et land. Det er da helt ude i hampen.

For 3000 år siden gjorde kong David Jerusalem til Israels hovedstad for første gang. Lige siden – og helt op til vores tid – har der været et uløseligt bånd mellem det jødiske folk og Den hellige Stad. Jerusalem er i dag Israels udelte hovedstad. Og sådan bør det blive ved med at være.