Johanne Schmidt-Nielsen forarges på uoplyst grundlag

”Det er hykleri, at Israel får lov at være med i Melodi Grand Prix, mens Palæstina ikke er en del af det gode selskab”, siger Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen i et interview med DR1. Hun fortsætter: ”Egentlig er det jo lidt underligt, at Israel deltager i Melodi Grand Prix, eftersom de ikke er et europæisk land.”

Johanne Schmidt-Nielsen er åbenart uvidende om, at Melodi Grand Prix ikke udelukkende er en europæisk sangkonkurrence. Det arrangeres ganske vist af EBU (European Broadcasting Union) men EBU formidler samarbejde mellem alle de lande der ligger i ”the European Broadcasting Area” (EBA), et område der rækker langt ud over Europas grænser. Det inkluderer bl.a. alle de lande der grænser op til Middelhavet. Derfor hører Israel med til det Johanne Schmidt-Nielsen kalder ”det gode selskab”. Men det gør f.eks. også det Nordafrikanske land, Marokko, der har deltaget en enkelt gang. Endog Jordan og Irak ligger ifølge ”The Eurovision Times” indenfor området.

Med afsæt i en forargelse over at Israel deltager i Melodi Grand Prix – og forargelse som altså bygger på uvidenhed om hvad Melodi Grand Prix rent faktisk er – benytter Johanne Schmidt-Nielsen anledningen til igen at sende en byge af beskyldninger mod Israel om undertrykkelse af palæstinenserne. Denne undertrykkelse har hun nemlig set med egne øjne under en kort studietur hun fornylig har deltaget i. Turen var arrangeret af Folkekirkens Nødhjælp. Hvis denne studietur havde samme tvivlsomme og ensidige indhold som sædvanligvis er tilfældet, når Folkekirkens Nødhjælp arrangerer studieturer til de palæstinensiske områder, har den haft samme lave standard af sandhedsværdi som Johanne Schmidt-Nielsens viden om fakta bag Melodi Grand Prix. Derfor skal man også altid fakta-tjekke, når Johanne Smidt-Nielsen, Folkekirkens Nødhjælp og ligesindede ytrer sig om denne konflikt.